Blog

Gulasz pomidorowo drobiowy

Gulasz pomidorowo drobiowy

Gulasz pomidorowo drobiowy 😊 Szybkie danie jednogarnkowe 💪 ↪️Cebulę + 200g marchwi + 3 ząbki czosnku drobno posiekać/zetrzeć i następnie poddusić przez ok 5min na oliwie z oliwek. ↪️Dodać 30g soczewicy + pomidory krojone z puszki + 500g piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę + […]

Ciasteczka marchewkowo owsiane

Ciasteczka marchewkowo owsiane

✔️4 marchewki zetrzyj ✔️OK 5 szt daktyli i garść rodzynek drobno posiekaj, nadadzą słodkości i zastąpią cukier ✔️Zmiel 200g płatków owsianych lub użyj w całości ✔️W dużej misce wymieszaj jajko wraz z daktylami i rodzynkami ✔️Dodaj 100g mąki pszennej lub pelnoziarnistej oraz 200g płatków owsianych ✔️Dodaj […]

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieci i młodzieży w wieku 4-18 lat

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieci i młodzieży w wieku 4-18 lat

W miniony weekend podczas IV Narodowego Kongresu w Warszawie została przedstawiona nowa Piramida Żywienia zaproponowana przez ekspertów IŻŻ (Instytutu Żywienia i Żywności). Piramida dotyczy dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 18 lat ale jak zaznaczyli eksperci z IŻŻ podczas kongresu zalecenia odnoszą się również pozostałych grup wiekowych.

Według raportu opublikowanego w 2017 roku przez Światową Organizacje Zdrowia liczba otyłych dzieci i młodzieży zwiększyła się na świecie z 11 do 120 milionów !  Polskie dzieci od kilku lat są najszybciej tyjącymi dziećmi wśród krajów Europy, co piaty uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością… Czy możemy mieć z tego tytułu powody do dumy?  
Jakie ryzyko niosą ze sobą dodatkowe kilogramy?:

  • cukrzyca
  • choroby układu sercowo – naczyniowego (m.in. nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, niedokrwienie serca, zawał, udar mózgu, duszności, kołatanie serca, omdlenia)
  • zaburzenia mięśniowo – szkieletowe (deformacje, ból, ograniczona sprawność)
  • niektóre nowotwory (m.in. wątroby, jelita grubego, jajnika, pęcherzyka żółciowego)
  • depresja

Głównymi przyczynami nadwagi i otyłości poza czynnikami genetycznymi i środowiskowymi jest dodatni bilans energetyczny czyli nadmiar spożytych kalorii w ciągu dnia, który znacznie przekracza zapotrzebowanie danego organizmu oraz zbyt mała aktywność fizyczna.

Według nowych zaleceń piramidy zdrowego żywienia powinno się:

  • spożywać pięć posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych
  • codziennie solidna porcja warzyw i owoców z czego warzyw w ciągu doby powinno się spożywać ok. 400g
  • produkty pełnoziarniste, które poza warzywami i owocami sa równie ważne
  • codzienna solidna porcja nabiału 3-4 szklanki mleka które z powodzeniem można zastępować jogurtami (naturalnymi), kefirami oraz częściowo serami
  • poza tym należy pamiętać aby w diecie znajdował się chudy nabiał, jaja, ryby, rośliny strączkowe i zdrowe tłuszcze (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, oleje spożywane na zimno)
  • dodatkowe słodkie napoje i słodycze powinny zostać znacznie ograniczone, dzieci w wieku 4-6 lat mogą spożywać dziennie do 170 ml soku natomiast od 7 roku życia 230 ml (szklanka to ok. 250 ml). Potraw na talerzu nie dosalamy i unikamy słonych przekąsek oraz dań typu Fast food
  • podstawą piramidy żywienia jest aktywność fizyczna, na która dzieci i młodzież powinni przeznaczać 60 minut dziennie biorąc pod uwagę aktywność w szkole oraz domu
  • ważnym aspektem jest również odpowiednie wysypianie się ponieważ brak odpowiedniej ilości snu może przyczyniać się do tycia oraz ograniczenie czasu spędzanego przed telewizorem, komputerem oraz innymi urządzeniami elektrycznymi
  • poza tym ważna jest również odpowiednia higiena jamy ustnej z uwagi m.in. rosnące problemy z próchnicą zębów oraz kontrola wzrostu i masy ciała dzieci w stosunku do obowiązujących norm (siatki centylowe)
    Źródło: materiały prasowe Kongresu Żywieniowego IŻŻ

     

Dodatkowo cytując prof. Jarosza, który omawiał nową Piramidę Żywienia na Kongresie „Piramida kierowana jest do dzieci i młodzieży, a także do ich rodziców oraz personelu przedszkoli, nauczycieli oraz osób odpowiedzialnych za żywienie zbiorowe w szkołach”. Podkreślił on również, że połączenie zdrowego odżywiania z aktywnością fizyczną oraz właściwym wysypianiem się potęguje korzystne działania na cały organizmu. 

 

 

źródło: IŻŻ, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Zdradliwe produkty w naszej diecie…

Zdradliwe produkty w naszej diecie…

Mieszanki przypraw… Kostki rosołowe, Maggi, Vegeta… niezwykle popularne ale czy słusznie? Jest to mieszanina wzmacniaczy smaku a przede wszystkim glutaminianu sodu (E621), który zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości  a przy tym jest kontrowersyjnym dodatkiem do żywności. Na przykład  przeprowadzonych badaniach na szczurach związek ten powodował […]

Woda – smakowa… samo zdrowie ?

Woda – smakowa… samo zdrowie ?

Każdy z Nas pewnie wie/słyszał, że dziennie powinniśmy wypijać około 2 litrów płynów… Jakich? Oczywiście najlepiej wody najzwyklejszej, bez żadnych „ulepszaczy” 😉  A jak jest w rzeczywistości? Na sklepowych półkach wybór ogromny – smakowe wody, soki, napoje… Nawet w zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niemowlętom w […]

Gdzie ukrywa się sód…

Gdzie ukrywa się sód…

Sól czyli chlorek sodu możemy znaleźć w wielu produktach i pod różna postacią (np glutamina sodu) więc nie jesteśmy w stanie wyeliminować go całkowicie z diety i bardzo dobrze ponieważ sód jest nam potrzebny do życia, do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Chodzi jednak o odpowiednią równowagę… A zważywszy na to, że większość z Nas ma w zwyczaju nadużywać soli w postaci dosalania oraz nadmiernego spożywania produktów wysokoprzetworzonych i nie zdając sobie przy tym sprawy w jak wielu produktach może być ona ukryta – dania typu Fast Food, zupy z proszku, sery twarogowe, sery żółte, wędliny, przetwory rybne i mięsne, podroby, mieszanki przypraw, kostki rosołowe, słone przekąski a nawet płatki kukurydziane! Nie będę się rozwodzić na temat dziennych zaleceń spożycia soli ale podam Wam kilka wskazówek jak zminimalizować jej dzienne spożycie… 

✔️Sery topione staraj się wymieniać na twarogowe;
✔️Nie kupuj gotowych produktów sosów, zupek, kostek bulionowych;
✔️Warzywa konserwowe zastępuj świeżymi;
✔️Wędzone ryby zastępuj świeżymi (ograniczysz nie tylko spożycie soli ale zwiększy m.in. spożycie omega 3 w przypadku ryb morskich);
✔️Zrezygnuj / ogranicz spożycie słonych przekąsek – chipsy, paluszki, solone orzeszki;
✔️Znacznie ogranicz doprawianie solą wymień ją na zioła ale uwaga nie mieszanki wybieraj tylko jednoskładnikowe np. bazylia, tymianek, oregano.

Dlaczego mamy problem z utratą zbędnych kilogramów?

Dlaczego mamy problem z utratą zbędnych kilogramów?

Wraz z nowym rokiem szybki post o problemach z utratą wagi… Dlaczego nie udaje nam się zrzucić nadmiernych kilogramów? Przyczyn może być wiele…   ↪️ZA DUŻO JEDZENIA dobowy bilans energetyczny jest bardzo ważny! najprościej mówiąc jeśli jemy więcej niż nasz organizm potrzebuje nadmiar zostaje zmagazynowany w […]

Niepozorna pleśń…

Niepozorna pleśń…

PLEŚŃ MOŻEMY ZNALEŹĆ W PIECZYWIE, OWOCACH, WARZYWACH, PRZETWORACH, SOKACH ITD… PLEŚŃ, CZYLI GRZYBY NIE JEST WCALE TAKA NIEPOZORNA, ROZWIJAJĄC SIĘ W ŻYWNOŚCI MOŻE WYTWARZAĆ SZKODLIWE SUBSTANCJE CHEMICZNE, KTÓRE NAZYWAJĄ SIĘ MYKOTOKSYNAMI . SPOŻYWANIE PRODUKTÓW ZAATAKOWANYCH PRZEZ PLEŚNIE MOŻE MIEĆ NEGATYWNY NA NAS WPŁYW, WSZYSTKO ZALEŻY […]

Otyłość – choroba XXI wieku

Otyłość – choroba XXI wieku

Otyłość to plaga XXI wieku… Problem ten nie dotyczy tylko Świata ale również Polski, według danych z 2017 roku nadwagę lub otyłość w Polsce ma już 64% mężczyzn i 49% kobiet, zaś wśród dzieci statystyki wyglądają niestety również bardzo źle według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mamy najwyższą liczbę otyłych jedenastolatków wśród krajów Europy. Według szacunków każdego roku w Polsce będzie przybywać około 400 tys dzieci z nadwagą a z otyłością około 80 tysięcy („Otyłość dzieci i młodzieży. Współczesne problemy w profilaktyce i terapii”, Instytut Matki i Dziecka) dla porównania 1995 roku odsetek otyłych dzieci w Polsce wynosił 9% natomiast w 2011 roku 11% aktualnie jest już około 16% (dane Instytutu Żywienia i Żywności).

Otyłość w głównej mierze jest wynikiem niepożądanego przyrostu masy ciała, która jest spowodowana dodatnim bilansem energetycznym mówiąc prościej jemy więcej niż potrzebuje tego nasz organizm⚠️
Konsekwencją otyłości jest wiele poważnych chorób zagrażających naszemu zdrowiu i życiu – cukrzyca typ II, choroby wieńcowe, nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, choroby pęcherzyka żółciowego, część nowotworów (jelito grube, piersi, jajników, szyjki macicy, pęcherzyk żółciowy, trzustka, nerki, wątroba)
Większy dostęp do żywności, większa dostępność na rynku oraz zwiększona konsumpcja żywności przetworzonej z zawartością najróżniejszych dodatków, zwiększona zawartość „złych” tłuszczy oraz cukrów a przy tym siedzący tryb życia oraz wciąż mała aktywnością fizyczna to wszystko przekłada się dodatkowo na problemy z wagą

Skuteczna walka z otyłością to nie tylko kolejna dieta cud i ubytek na „na chwilę” dodatkowych kilogramów ale trwała zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia⚠️💪

Zdradliwy… cukier

Zdradliwy… cukier

Wiedzieliście, że podobno cukier po alkoholu i papierosach jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką, która wyniszcza nasz organizm fizycznie jak i psychicznie? Opinii i badań na ten temat jest wiele ale nie da się zaprzeczyć, że wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy zastępując […]